Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Forsikringsforhold

KK

 

 

Kommunens ansvar

Kerteminde Kommunes ansvarsforsikring dækker i tilfælde, hvor kommunen kan pålægges et juridisk erstatningsansvar, dvs. hvis kommunen forvolder skader ved handlinger, der skyldes fejl, forsømmelse eller uagtsomhed.

Ulykkesforsikring for børn

Et barns forældre er de nærmeste til at forsikre deres børn, men der er stadig mange, som ikke har tegnet en privat ulykkesforsikring.

Kerteminde Kommune har ikke tegnet forsikring, der dækker ulykkestilfælde hvor børn kommer til skade, hvilket vil sige, at de hændelige uheld (skader, børnene uforsætligt påfører sig selv eller andre), ikke er dækket af en kommunal forsikring.

I den forbindelse er der nu i en udtalelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet af 11.august 2011 slået fast, at kommuner ikke fremover lovligt kan tegne ulykkesforsikringer for børn og unge i dagtilbud og folkeskoler. Kommunerne kan ej heller være selvforsikret i den anledning.

Eventuelle tandskader behandles vederlagsfrit af den kommunale tandpleje indtil barnet fylder 18 år. Såfremt skaden kræver behandling efter barnet er fyldt 18 år, må denne behandling ske hos egen tandlæge og for egen regning.

Kerteminde Kommune opfordrer derfor alle forældre til at tegne heltidsulykkesforsikring for deres børn, omfattende tandskader og skader, der giver varigt mén.

Har man allerede tegnet forsikring, vil det under alle omstændigheder være en god ide at kontrollere, om den også dækker børns hændelige uheld og tandskader. Kontakt eventuelt forsikringsselskabet for at være helt sikker.

Børnenes ejendele

Kerteminde Kommune har heller ikke en forsikring, der kan bruges til at erstatte børnenes ejendele, som bliver væk eller beskadiges. Det gælder tøj, briller, smykker, legetøj, penge, elektronisk udstyr, cykler m.v. Det vil være familiens egen indbo-, familieforsikring eller lignende, der skal dække. Også her kan det anbefales at kontakte eget forsikringsselskab for at kontrollere dækningen.

Transport af børn i biler

Som passager i en bil eller en bus er børnene dækket af køretøjets ansvarsforsikring efter Færdselslovens bestemmelser. Dækningen gælder uanset, om transporten sker i en privat bil eller i et køretøj ejet af institutionen. Dækningen omfatter al kørsel, uanset formål. Hvis en anden trafikant er medskyldig i en ulykke, ydes erstatning af denne anden trafikants forsikringsselskab efter ansvarets fordeling. Barnet kan eventuelt opnå yderligere erstatning fra familiens egen ulykkesforsikring og fra en eventuel fører/passagerforsikring. Ved planlagt kørsel vil skolen/institutionen indhente forældrenes tilladelse. Kørsel med børn uden forældrenes tilladelse vil alene ske i akutte nødsituationer.

Erhvervspraktik

Ved deltagelse i praktisk erhvervsorientering er eleverne omfattet af Statens Erstatningsordning, der dækker både tilskadekomst og ansvar. 20-02-2015 Forsikringsforhold for børn indskrevet i Kerteminde Kommunes skoler, fritidsordninger og daginstitutioner

Lejrskoler i udlandet

Ved studierejser eller lejrskoler i udlandet er eleverne omfattet af dækningen på det gule sygesikringsbevis. Dette skal medbringes. Kerteminde Kommune har ikke tegnet yderligere forsikringsdækning for eleverne eller deres ejendele.

Børns ansvar

Som udgangspunkt er børn erstatningsansvarlige efter samme regler som voksne. I Danmark er hovedreglen, at man er ansvarlig, hvis man handler anderledes end andre fornuftige mennesker i samme situation ville have handlet.

Har et barn ved en ubetænksomhed været årsag til en skade, er barnet erstatningsansvarlig. Og det samme gælder, hvis barnet har lavet skaden med vilje – f.eks. begået hærværk.

Det fremgår af Lov om erstatningsansvar, der siger, at børn under 15 år kan stilles til ansvar for skadegørende handlinger efter samme regler som gælder for voksne. I praksis betyder det, at børn helt ned til femårsalderen kan stilles til ansvar.

Sker en skade på grund af hændeligt uheld, skal barnet ikke erstatte noget.

Ansvar overfor institutionen

Hvis et barn forvolder en skade på ting eller bygninger, der tilhører institution eller skole – f.eks. skyder en bold eller sten mod en rude – vil barnet derfor være erstatningsansvarlig, såfremt barnet har handlet ”uagtsomt” (ikke passet ordentligt på) eller gjort det med vilje. Eller sagt med andre ord: barnet bliver ansvarligt, hvis det har handlet mere uforsigtigt end andre børn i samme alder ville have handlet i samme situation.

Skader sket under leg

Der sker ofte skader under leg mellem børn og det kan være svært at vurdere, hvem der er den ”hovedansvarlige” for den skete skade. Derfor bliver man som oftest ikke gjort ansvarlig for skader opstået under leg – netop fordi det er svært at afgøre, om handlingerne har været uforsvarlige.

Forældres hæftelsesansvar for børns skader

Fra 1. juli 2009 hæfter forældre med op til 7.500 kr. for enhver skade, deres hjemmeboende børn laver. Det gælder dog kun, hvis barnet er erstatningsansvarlig for skaden.

Det er alene de første 7.500 kr., forældrene hæfter for. Er skaden større, f.eks. 25.000 kr., er det barnet selv, der hænger på den resterende del af regningen.

Forældrenes hæftelse kan være dækket af indbo- eller familieforsikring.